استقبال از انتخابات
v استقبال از انتخابات
ثبتنام نامزدهای مجلس شورای اسلامی شب گذشته به پایان رسید و طبق آمار اعلامشده، حدود ۱۲ هزار نفر در این دوره ثبتنام کردهاند و منتظرند دستگاههای ذیربط مراحل بررسی صلاحیتشان را طی کرده و پس از تأیید، رقابت انتخاباتی را برای جذب آرا آغاز کن
از منظر توسعه سیاسی میتوان به این رخداد سیاسی نگاه مثبتی داشت؛ چرا که یکی از شاخصههای مهم توسعه سیاسی در هر نظام سیاسی، افزایش مشارکت سیاسی است. مشارکت سیاسی سطوحی دارد و تنها به میزان حضور مردم در پای صندوقهای رأی بسنده نمیشود. مشارکت سیاسی را حداقل در چهار سطح میتوان دستهبندی کرد:
· سطح یک: حق رأی و شرکت در انتخابات و گزینش مسئولان سیاسی و اجتماعی؛
· سطح دو: حق فعالیتهای سیاسی و عضویت در احزاب و گروههای سیاسی؛
· سطح سه: حق نامزدی برای پستها و کرسیهای سیاسی و فعالیت آزاد انتخاباتی؛
· سطح چهار: دخالت و مشارکت در تصمیمگیریهای کلان و تغییرات ساختاری.
همانطور که میدانیم، افزایش تعداد نامزدها و حضور قابل توجه اقشار مختلف مردم در میدان رقابتهای انتخاباتی، خود شاخصی برای ارزیابی افزایش مشارکت سیاسی در یک نظام سیاسی به شمار میآید که باید از آن استقبال کرد. این حضور پرشور نشانه اعتماد مردم به نظام اسلامی است؛ چراکه در نظامی که بین مردم و نظام دیوار بیاعتمادی ارتفاع یافته باشد، اولین اثر آن در استقبال نکردن ملت از مشارکت سیاسی بروز خواهد کرد.
اما نکته قابل ملاحظه آنکه حجم بالای ثبتنامکنندگان نباید موجب بستهشدن دست ناظران انتخابات باشد؛ چراکه آنها موظفند تنها صاحبان صلاحیتهای قانونی را تأیید صلاحیت کنند؛ لذا طبیعی است که بخش قابل ملاحظهای از این افراد در بررسیهای نظارتی صاحب صلاحیت تشخیص داده نشوند؛ اما آنچه محوریت دارد، پایبندی به قانون و تلاش برای برگزاری انتخاباتی با مشارکت بالا، رقابتی، امن و سالم است که نتیجه آن نیز انشاءالله انتخاب شایستگان و کارآمدان خواهد بود.
/حکیمی فر